Recept: Kremna brokolijeva juha

Sestavine:

  • 500g svežega brokolija
  • 2 korenja ( po željii)
  • 2 stroka česna
  • 1 dcl mleka (po želji)
  • žlica moke
  • košček masla
  • 1 l čiste jušne osnove
  • poper
  • sol
  • bazilika
  • muškatni orešček (po želji)
  • kisla smetana

Postopek:

Brokoli in korenje narežemo in kuhamo v jušni osnovi do mehkega. Zelenjavo precedimo, a shranimo jušno osnovo za kasneje. Na ognju stopimo maslo in na hitro prepražimo drobno sesekljan česen. Dodamo moko, da zarumeni in takoj za tem še kuhano zelenjavo. Vse skupaj zalijemo z mlekom, če pa tega ne želimo lahko upporabimo deci jušne osnove ki nam je ostala. Po potrebi dodamo več tekočine. Začinimo po okusu s predlaganimi začimbami. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Juho zalijemo s preostankom jušne osnove do željene gostote. Juho pokuhamo samo še toliko da se tekočina in gosta zmes povežeta v slastno kremno juho. Postrežemo vročo z žlico kisle smetane.

Za prilogo priporočam palačinke.

Recept: Bajadera

Sestavine za večji pekač ali pladenj

  • 350 g sladkorja
  • 0,7 dl vode
  • 300 g keksov
  • 100 g margarine
  • 4 žlice ruma
  • 100 g kokosove moke
  • čokolada in mrvice za preliv in dekoracijo

Postopek:

Sladkor in vodo zavremo. Piškote zmeljemo in zmešamo z ostalimi sestavinami. Mešanico prelijemo z vročim sladkorjem in še enkrat dobro premešamo, da se margarina dobro spusti. Z maso napolnimo pekač po celotni površini. Lahko si pomagamo z gladilko za tičinino maso. Ohladimo in prelijemo s stopljeno čokolado ter posujemo s pisanimi mrvicami. Za približno 2 uri postavimo v zamrzovalnik.

Zelo dobro in zelo redilno. Ampak… res je božansko!